Orlando Logo
BECKOVSKÉ SLNKO 2016

BECKOVSKÉ SLNKO 2016

Hrad Beckov | 01. 06. 2016

... prestížne ocenenie, ktoré sa každoročne udeľuje významnej osobnosti z prostredia kultúrneho, športového či spoločenského života ...


Ing. Jozef Golonka

Jozef Golonka (77) je legendárny hráč bratislavského Slovana s č. 9 i veľká osobnosť v drese československej reprezentácie. Skvelý technik, nesmierny bojovník, excelentný strelec, magnet tribún, milovaný vlastnými a preklínaný súpermi. Ale vždy uznávaný. Stredný útočník, typ ozajstného vodcu, ktorý vedel na ľade všetko - strhávať spoluhráčov i vyburcovať fanúšikov. Jedna zikon nášho hokeja s výstižnou prezývkou "Žiletka". Ako hokejista štartoval vo farbách viacerých klubov, ako hráč Slovana Bratislava, Dukly Jihlava, SC Riessersee a Lokomotívy Zvolen.

Ako stredný útočník štartoval na troch ZOH v rokoch 1960, 1964, 1968. V Squaw Valley 1960 bol s družstvom štvrtý, v Innsbrucku 1964 získal bronzovú medailu a v Grenobli v roku 1968 ako kapitán reprezentácie striebro. Svoju domovinu reprezentoval na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji osemkrát, z toho šesťkrát priviezol svojej krajine medaile. Trikrát striebro, trikrát bronz, dvakrát obsadil s československou reprezentáciou 4. miesto. V československej lige odohral 330 zápasov, v ktorých dal 298 gólov, v roku 1961 sa stal kráľom strelcov.

Dva roky zastával v reprezentácii funkciu zástupcu kapitána a dva roky pôsobil ako kapitán československého národného družstva. Po ukončení hráčskej kariéry sa stal Jozef Golonka trénerom. Pôsobil v Zetore Brno (1979 - 1988), v Slovane Bratislava (1985 - 1988). V rokoch 1979 - 1981 viedol československú reprezentáciu do 20 rokov, nasledujúcu sezónu pôsobil ako hlavný tréner B mužstva ČSSR. S družstvom SC Riessersee získal v roku 1978 titul Nemecka a s družstvom EC Kolín nad Rýnom oslavoval titul majstra v roku 1984. EHC Norinberg viedol v sezóne 1994/1995 a v rokoch 1996 - 1997 stál pri kormidle reprezentácie Slovenska. Ako tréner pôsobil vo viacerých významných hokejových kluboch: SC Riessersee Zetor Brno (1979 - 1980) ČSSR 20 (1979 - 1981) ČSSR B (1981 - 1982) EV Wien EC Kolín nad Rýnom HC Davos ECD Iserlohn EHC Norimberg (1994 - 1995) AC Nitra, Slovan Bratislava, Slovensko A (1996 – 1997) .

Jeho úspechy boli ocenené napríklad titulom najlepší športovec Slovenska, štátnym vyznamenaním zaslúžilý majster športu. Získal tiež Pribinov kríž II. stupňa od prezidenta SR, medailu Ministerstva kultúry SR. Je držiteľom Zlatej plakety za rozvoj Garnisch Parken Kirchenu, tiež je členom Siene Slávy IIHF, členom Siene Slávy slovenského hokeja a Siene slávy nemeckého hokeja.


Sochár Martin Pala

Ocenenie plastiku Beckovské slnko vytvoril úspešný a nadaný sochár. Martin Pala sa narodil v roku 1975 v Bratislave. 1989-1993 študuje na Škole úžitkového výtvarníctva v Bratislave oddelenie tvarovanie dreva a rezbárstvo u profesora Mariána Mudrocha. Nasledovalo ročné štúdium vo Viedni na Hochschule fűr Angewandte Kunst na oddelení spracovania kovu u profesora Rona Arada kde vyhráva súťaž na realizáciu ceny „Wienerbörsepreis 1994" pre viedenskú burzu. Následne v rokoch 1994 až 1999 vyštudoval sochárstvo na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave pod vedením profesora Juraja Meliša. V roku 1999 založil spolu s priateľom Ondrejom 4. Zimkom a Stanom Kičom sochársky ateliér Tri kamene. V roku 2009 absolvuje tvorivý pobyt v Cité des Arts v Paríži a získava Cenu Nadácie Matice slovenskej - Prémiu Kolomana Sokola. Spolu s kolegami z ateliéru Tri kamene bol v januári 2013 nominovaný na cenu Kryštáľové krídlo. V roku 2014 odhaľuje viac figurálnu monumentálnu kompozíciu „Čarodejník zo smaragdového mesta“ v meste Tomsk, Sibír, Rusko. V roku 2015 vyhráva súťaž na realizáciu busty Ludovíta Štúra pre Trnavský samosprávny kraj pri príležitosti 200. výročia narodenia národného dejateľa. V súčasnosti sa venuje komornej a monumentálnej sochárskej tvorbe.


Zoznam partnerov

4ka, KIOS, GAMO, Respect, ARVAL, Koval systems, KIA, Slovenský olypijský výbor, Slovenský zväz ľadového hokeja, Technopol, Trenčiansky samosprávny kraj, TA3, VODAX - LUCKA, SMM Skalica, Primetime, Orea, Mchoice, funday, OOCR, TN SPN (Slovenské pedagogické nakladateľstvo), Organo, Víno Čapičík, ... 

Foto-galéria

Zadavateľ

Hrad Beckov

HRAD BECKOV - Národná kultúrna pamiatka 

Majestátny Hrad Beckov sa od 13. storočia týči na strmom brale pri ľavom brehu rieky Váh. Strážil obchodnú cestu vedúcu hore Považím, je opradený mnohými legendami a odolal Tatárom aj Turkom. V čase jeho najväčšieho rozkvetu v 15. storočí bol rodovým sídlom významného rytiera a diplomata vojvodu Ctibora, ktorý pre uhorského kráľa a rímskeho cisára Žigmunda Luxemburského vykonával v Uhorsku významné služby ako po kráľovi prvý muž kráľovstva, bol spolu s ním zakladateľom Dračieho rádu a zriaďoval aj sirotince pre opustené deti. 

Pozitívna energia hradu sa prenáša aj do jeho najbližšieho okolia, keď na hrade hniezdia chránené dravce a rastú vzácne rastliny. Samotné 68 metrov vysoké bralo je tiež unikátom. Možno aj to malo vplyv na to, že v malej obci Beckov ležiacej tesne pod hradom vyrastalo veľa významných osobností slovenského, ale ajeurópskeho významu Jozef Miloslav Hurban, evanjelický farár, bojovník za slovenský národ a prvý predseda Slovenskej národnej rady, Svetozár Hurban-Vajanský, spisovateľ a politik, Ján Ambro, lekár, Ladislav Medňanský, európsky maliar a v súčasnosti známy cestovateľ Peter Ondrejovič. 

Hrad je celé dni zaliaty slnkom a túto jeho pozitívnu energiu človek cíti vo všetkých jeho zákutiach. Ocenenie Beckovské slnko Práve pre pozitívnu energiu, významnú históriu a osobnosti, ktoré z Beckova vzišli sa zrodilo ocenenie Beckovské slnko. Jeho cieľom je odovzdať kus pozitívnej energie vychádzajúcej z hradu ako podľakovanie tým osobnostiam, ktoré svojou prácou, činmi a či charizmou tiež pozitívne ovplyvňujú alebo ovplyvňovali dianie nielen u nás, ale aj vo svete.

MGprime - PhDr. Mária Gáliková
MGprime